Microplastics, je hoort er steeds meer over. Ze zijn schadelijk voor het milieu en slecht voor je gezondheid. Dus… je wilt liever producten kopen waarvan je zeker weet dat er geen microplastics in zitten. Maar in welke producten kunnen ze überhaupt zitten? En waarom is het ongezond en slecht voor het milieu? Wij hebben ons verdiept en zetten in deze blog op een rijtje wat je allemaal moet weten over microplastics.
Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn eigenlijk ‘gewoon’ stukjes plastic, maar dan heel klein. Kleiner dan 5 millimeter om precies te zijn. De stukjes kunnen zelfs zo klein worden dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Dan noemen we het nanoplastics.
We kennen twee soorten microplastics: de primaire microplastics en de secundaire microplastics. Primaire microplastics komen als kleine deeltjes terecht in het milieu. Dit kan gebeuren als er bijvoorbeeld bewust microplastics aan een product zijn toegevoegd, zoals bij verzorgingsproducten voorkomt. De secundaire microplastics zijn deeltjes afkomstig van grotere plastic voorwerpen (vaak afval). Voorbeelden hiervan zijn plastic flessen, bekertjes, rietjes, tasjes en ga zo maar door. Als dit allemaal in het milieu terechtkomt, vallen die uiteen in steeds kleinere plastic deeltjes.
Waarom zijn deze stukjes zo slecht voor het milieu?
Zoals hierboven al beschreven komen microplastics terecht in het milieu. De VN maakte in 2017 bekend dat er 51 biljoen kleine deeltjes plastic in de oceaan rondzwerven. Als er zoveel deeltjes in de zeeën voorkomen, kun je je voorstellen dat hiervan een groot deel terechtkomt bij de zeedieren. Als dieren deze microplastics binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor hun gezondheid. Bovendien komen de microplastics zo in onze voedselketen terecht.
Helaas is er nog meer slecht nieuws. Want microplastics zijn slecht afbreekbaar, waardoor ze zich alleen maar verder ophopen.
Waarom zijn microplastics slecht voor onze gezondheid?
Als microplastics terechtkomen in onze voedselketen en uiteindelijk op ons bordje, lijkt dat natuurlijk niet echt gezond. Ondanks dat er nog weinig lange termijn gevolgen bekend zijn over hoe schadelijk microplastics voor ons zijn, weten we wel dat er schadelijke stoffen in kunnen zitten die hormoonverstorend werken. Het onderwerp – of probleem – staat gelukkig hoog op de agenda. Zo doet o.a. het RIVM steeds meer onderzoeken. Uit een onderzoek van het RIVM in 2021 blijkt al dat er zelfs microplastic in de lucht in huis aanwezig is… Best eng, toch?
Nog even over die primaire microplastics...
Moeilijk te geloven, maar echt waar.,. Voor sommige producten worden bewust kleine plastic deeltjes geproduceerd en toegevoegd. Denk hierbij aan scrub, make-up, shampoo, conditioner, douchegel, tandpasta en kauwgom. Helaas is dit lijstje nog niet eens compleet. Gelukkig zijn er steeds meer bewuste ondernemers die hier verandering in brengen. Zo wordt het steeds makkelijker om microplastics te vermijden. Woehoe!
Tips om microplastics te vermijden
Soms lijken de ingrediënten van producten wel Chinees. Het kan daarom lastig zijn zelf te bepalen of er microplastics in producten zijn verwerkt. Een tip: je kunt een app gebruiken om de ingrediënten van producten te scannen. Dan weet je zeker weet dat er geen microplastics in zitten. Beat the Microbead is een voorbeeld van zo’n app.
Om het helemaal makkelijk te maken, kun je ook altijd kiezen voor producten die 100% natuurlijk zijn. Op Maker Labels vind je die door de producten te filteren op #100%natuurlijk. Ook vind je op Maker Labels producten die helemaal vrij van plastic zijn met #plasticfree. Dus geen plastic verpakkingen die weer in de natuur terecht kunnen komen en veranderen in microplastics. Zo help je jezelf en het milieu gezond te houden!